Kuidas elaval lõkkel lõhe küpsetada?




Lõkkekumas küpsetamine

Üheks hästi lihtsaks ja maalähedaseks lõhe valmistamise võimaluseks on lõhe plangul lõkkekumas küpsetamine. Selline idee on näpatud meie põhjanaabritelt, kus lõkkekuumuses küpsetatud kala kutsutakse loimuloheks. Põhimõte on lihtsamast lihtsam. Lõhefilee tuleb kinnitada puuplangule, kasutades sellest puidust punne, et metalliga lõhe puhast maitset mitte rikkuda.

Siis tuleks teha paras lõke ja lõhe sinna lõkkekumasse küpsema sättida. Lõke peab olema paraja kuumusega ehk siis tegemist ei ole mitte kiirmeetodiga, vaid vaikselt lõkkekumas küpseva kalaga. Plangule kinnitatud kala tuleks sättida lõkkest nii kaugele, et kala kohal kannataks kätt hoida umbes 7-10 sekundit. Maitsestamise osas on koolkondi mitu, kuid kõige puhtama maitsega lõhe saab nii, et lõkkepaistele läheb lõhe oma neitsilikkuses ehk siis ilma maitsestamata. Lõkkepaistes küpsedes omandab kala kerge suitsuse maitse, mis on oluliselt delikaatsem ja pehmem kui tavalisel suitsukalal. Ja et suitsust maitset veelgi mõnusamaks muuta, siis võib kala alla sättida mõned kadakaoksad.

Lõkkel küpsenud lõhe puhul tuleb silmas pidada, et kui mingi osa kalast kipub liiga aeglaselt küpsema, võib planku keerata nii, et just see osa on suunatud lõkke keskosa poole. Kui on soovi kiiremini kala küpseks saada, võib lõhe sisse ka sälgud lõigata. Nii pääseb kuumus paremini kalale ligi, kala küpseb kiiremini ja ka serveerimine on selle võrra lihtsam, sest portsjonid jagunevad vastavalt tehtud sälkudele. Kel aga aega, see võib kala ka lahtilõikamata küpsetada.

Kala küpsust saab hästi kontrollida kui kõige paksemast kohast torgata näpp liha ja naha vahele. Kui tegevus tundub lihtne, ehk siis liha on naha küljest juba lahti, siis on suure tõenäosusega kala söömiseks valmis.

Maitsestamine jääb suuremalt jaolt hilisemaks tegevuseks ehk siis serveerides oleks soovitav hoida soola- ja pipraveski läheduses. Nii puhta ja eheda maitsega lõhe vajabki vähe maitsetamist. Natuke väga head soola, natuke väga head pipart, soovi korral veidi hapet kas sidruni- või laimimahla näol, veidi hakitud värsket otse peenralt toodud tilli ja… voila!

Kokkuvõtvalt tegevuskäik siis järgmine:

Kinnita lõhefilee puupunnidega plangule. Soovi korral säti filee alla ka kadaka- või ka näiteks kaseoksi.
Aseta plank koos lõhega lõkkest ca 50 cm kaugusele. Kuumust kontrolli nii, et saaksid kätt 7-10 sekundit lõhe juures hoida, ilma et valus hakkaks.
Jäta lõhe lõkke äärde küpsema ca 45 minutiks kuni tunniks. Kontrolli aeg-ajalt küpsust ja seda, kas lõhe küpseb ühtlaselt. Vajadusel keera planku, kohenda lõket või muuda lõhega plangu kaldenurka, et lõhe ühtlaselt küpseks.
Tõsta valmis lõhega plank lõkke juurest eemale ja maitsesta soolahelveste ja musta pipra ning värske tilliga või tillivõiga.


Eelmine
Telkimise rõõmud
Järgmine
Hiiuma Tiglud- tule saa osa elamusest

Lisa kommentaar

Email again: